Kekik

Kekik (Thymus), ballıbabagiler (Lamiaceae) familyasından 350 kadar türü bulunan çok yıllık kokulu otsu bitki. Orman kıyıları, dağlık kayalıklar ve çayırlarda bolca bulunan kekik sarı, beyaz ya da pembemsi mor çiçeklerini bahar ortasında sergilemeye başlıyor. Sıcağı ve güneşi seven kekik aynı zamanda kuraklığa ve dona da dayanıklı bir bitki türü. Arıların ve kelebeklerin sevdiği bitkilerden biri olan kekikten kokulu ve uçucu bir yağ elde ediliyor. Bu yağ uçucu olduğu için de kekik çayınızı demleyerek değil kaynar suya kekik yaprakları koyarak hazırlamalısınız.

Acımsı bir tada sahip olan kekik kurutulmuş ya da yaş olarak tüketilebilir. Özellikle salatası çok nefis ve iştah açıcıdır. Kekik suyu bal ile tatlandırılarak mide ve bağırsak hastalıklarını tedavi etmek için de kullanılıyor. Thymus türlerinde yüzde 20 ile 54 oranında bulunan ve “timol” adı verilen bu yağ ayrıca keklik otu (Origanum majorana) türlerinden de elde ediliyormuş. Bu yağın en önemli özelliği ağrı ve ödem giderici ve mikrop öldürücü olması. Üst solunum yollarından mustarip olan, boğaz ağrısı çeken ve sesi kısılanlar için kekik ve karanfil yağı karışımını tavsiye edebilirim. Fakat karanfil yağı yakıcı olduğundan sakın doğrudan dilinize damlatmaya kalkışmayın, bir kahve fincanı ılık suya her iki yağdan birkaç damla damlatıp içebilirsiniz.

Kekikte bulunan antiseptik madde aynı zamanda el dezenfeksiyon jelleri, zona merhemleri ve ağız çalkalama sularının imalatında da kullanılıyor. Modern tıp öncesinde insanlar sargı bezlerini kekik suyuyla yıkayarak dezenfekte eder ve öyle kullanırlarmış. Tarihte ilk önce Sümerler tarafından kullanılmaya başlandığı belirlenen kekiği antik Mısırlılar mumyalama işlemlerinde de kullanmışlar. Antik Yunanlılar ise banyo sularına kekik koyarak sularını dezenfekte ederlermiş, ayrıca tapınaklarında tütsü olarak kekik dallarını kullanırlarmış. Daha sonra Romalılar da kekiği evlerini kötü enerjilerden arındırmak için tütsü olarak kullanmışlar. Ayrıca peynir ve likör gibi yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için de kekikten faydalanmışlar. Bu da kekiğin kullanımının tüm Avrupa’da yayılmasına neden olmuş. Ortaçağda yaşayan insanlar kekiği kötü rüyalar görmemek için yastıklarının içine koyarlarmış. Bu dönemin kadınları şövalye ve savaşçılar için hazırladıkları armağanların içine mutlaka kekik de koyarlarmış çünkü kekiğin “cesaret” verdiğine inanılırmış. Aynı zamanda ölenlerin tabutlarına konan kekiğin ruhlara öteki dünyaya kadar rehberlik ettiğine inanırlarmış.

Kekik çiçeklerin dilinde “evi çekip çevirme becerisi”ni simgeliyor. Eğer bir erkek bir kadına bir demet çiçeklenmiş kekik veriyorsa, bu adamın evlenme niyetinin göstergesi olarak da kabul edilebilirmiş...

Bahçenizde ya da saksıda kolayca kekik yetiştirebilirsiniz. Hatta patlıcan, domates ve patates yetiştiriyorsanız, bu bitkileri zararlı böceklerden korumak için civarlarında kekik yetiştirmeniz işe yarayabilir. Kekik drenajı iyi olan toprakları, güneşi bol ortamları seviyor. Onu tohum, çelik ya da kök ayırma yöntemleriyle çoğaltabilirsiniz. “Thymus vulgaris” kekiğin en yaygın bilinen ve kullanılan türü. Limon kokulu “Thymus odorus” ya da kimyon kokulu “Thymus herba-barona” gibi farklı kokulu türleri de var. “Thymus praecox” ve “Thymus pseudolanuginosus” gibi kısa boylu türleri ise sürünücü ve yer örtücü özellikleri nedeniyle bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. “Thymus serpyllum” ise Yunanistan ve Malta’nın meşhur kekik balının kaynağı olan kekik türüymüş...

Siz bu türlerden hangilerini bulursunuz bilmiyorum ama bahçenize bunlardan birini konuk ederek hem kendinizi hem de arıları mutlu etmeye ne dersiniz?

Kekik - Thymus

Çok Yıllık

Boy : 30-45 cm

Toprak Ph : 6.6-7.5

Sulama İhtiyacı : Düzenli Sulama

Konum : Güneş Alan Konum

Çiçeklenme : Bahar ortası

Üretim Yöntemi : Dal çeliği