Sinameki

Baklagiller (Fabaceae) ailesinden bir çiçekli bitki sınıfı olan, Sinameki adıyla da bildiğimiz Cassia’yı anlatalım... Bu kalabalık sınıfı günümüzde, farklı iklim kuşaklarına uyum sağlamış çoğu orta boylu olan 700 farklı ağaç oluşturuyor. Bir zamanlar hangi sınıfa ait olduğu bilinmeyen pek çok bitki Cassia altında sınıflandırılmış, yani bu sınıf adeta hangi aileye ait olduğu belli olmayan bitkiler için bir sürgün yeri gibiymiş. Dilimizde de sinameki genellikle sevilmeyen, istenmeyen kişiler için kullanılan bir isimdir ya hani. Botanikçiler de bir türlü tanımlayamadıkları, dolayısıyla da muhtemelen pek sevemedikleri bitkileri işte bu sinameki sınıfına tıka basa doldurmuşlar.

Bazı virüs kökenli ağaç hastalıkları da ilk defa sinameki ağaçlarında keşfedilmiş. Bu sınıf içinde yer alan bazı türler (yaklaşık 300 tanesi) zaman içinde tanımlanarak başka sınıflara (genellikle Senna sınıfına) alınmış, fakat bu nedenle “sinameki” adı pek çok farklı aileden bitki için kullanılır olmuş...

Bir Cassia üyesi olan Cassia fistula, Hint ayuverda sağlık uygulamalarında kullanılan bir bitki. Cassia’nın bazı üyelerinin meyvaları yenebiliyor ama pek çoğunun da çekirdekleri zehirli. Sinameki etkili bir müshil ilacı yapımında da kullanılıyor. Yeri gelmişken hemen söyleyelim, sinameki içeren çaylarla sağlıklı zayıflamayı unutun(!), sürekli kullanımı faydadan çok zarar verebilirmiş. Öte yandan hızlı saç uzatmak isteyenler için kaynatılan suyunun saça uygulanması öneriliyor.

Sinamekiler genellikle süs amaçlı kullanılan ağaçlar. Çeşitli afetlerden sonra bir bölgeyi yeniden ağaçlandırırken ya da çölleşmeyi engellemesi için çöle uygun türleri dikiliyor. Şimdi bir de fotoğraflarına bakın bakalım, sinameki öyle sevilmeyecek bir tür müymüş değil miymiş?... Karar sizin.